-
Održana dvodnevna radionica simulacije vrednovanja standarda zanimanja i standarda kvalifikacija

U Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu 7. i 8. ožujka 2018. godine održana je dvodnevna radionica simulacije vrednovanja standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za članove posljednjih triju imenovanih sektorskih vijeća.

Radionica je održana za članove posljednjih triju imenovanih sektorskih vijeća:

  • XIX. Pravo, politologija, sociologija, državna uprava i javni poslovi
  • XXIII. Povijest, znanost o umjetnosti, arheologija, etnologija i antropologija
  • XXV. Filologija.

Radionica simulacije vrednovanja nadovezuje se na uvodnu radionicu kojoj su članovi sektorskog vijeća imali prilike sudjelovati krajem veljače 2018. godine. Svrha je simulacije vrednovanja približiti članovima sektorskih vijeća cjeloviti postupak stručnog vrednovanja prijedloga standarda zanimanja, odnosno standarda kvalifikacija. Dvodnevna radionica osmišljena je tako da prvi dan članovi sektorskih vijeća prolaze kroz postupak vrednovanja prijedloga standarda zanimanja, a drugi dan postupak vrednovanja standarda kvalifikacija.

Nakon kraćeg teorijskog uvoda na početku oba dana, prilikom čega se sektorskim vijećima predstavlja postupak upisa standarda zanimanja, odnosno standarda kvalifikacija u Registar HKO-a (s naglaskom na postupak stručnog vrednovanja koji provode sektorska vijeća) te primjena Informacijskog sustava Registra HKO-a u tom postupku, radionica se nastavlja praktičnim zadatcima na temelju stvarnih prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija iz vlastitog sektora. Zaključak oba dana temelji se na analizi nacrta stručnih mišljenja o predloženim standardima zanimanja i standardima kvalifikacija.

Simulacija vrednovanja je ključni dio edukacije kojom se sektorska vijeća pripremaju za kvalitetno obavljanje svojih zadaća. U skladu s tim, sudjelovanje na radionicama predstavlja preduvjet za daljnji rad svih članica i članova sektorskih vijeća. Zbog važnosti edukacija, uvodne radionice i radionice simulacije održat će tijekom 2018. godine za sve članice i članove sektorskih vijeća koji još nisu imali prilike sudjelovati na istima.

Organizacija radionica omogućena je u okviru projekta Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu Sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a, sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.