01. ožujka 2018.
Održana 25. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 1. ožujka 2018. godine održana je 25. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala (NVRLJP-a).

Sjednica je održana prema sljedećem dnevnom redu:

  1. Usvajanje dnevnog reda 25. sjednice
  2. Usvajanje zapisnika s 24. sjednice
  3. Usvajanje Zapisnika o elektroničkom glasovanju o usvajanju mišljenja NVRLJP-a o opravdanosti uvođenja strukovnih gimnazija u redoviti sustav srednjoškolskog obrazovanja
  4. Obavijesti
  5. Predstavljanje prijedloga Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, Tihomir Tomčić, prof. 
  6. Iskustva Zadarske županije u svezi s planiranjem upisa učenika te njihova praćenja nakon završetka obrazovanja, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Ivan Šimunić, prof. 
  7. Preporuke za primjenu HKO-a u reformi strukovnog obrazovanja
  8. Okvirni program rada NVRLJP-a za 2018. godinu
  9. Usvajanje Nacrta Preporuka NVRLJP-a za strateški razvoj priznavanja i vrednovanja prethodnoga učenja i Nacrta Pravilnika o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja
  10. Razno.

Na sjednici su gostovali ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, profesor Tihomir Tomčić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije, profesor Ivan Šimunić. Gospodin Tomčić predstavio je prijedlog Nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje, njegova strateška uporišta, svrhu, vrijednosti i ciljeve strukovnog obrazovanja te strukturu i promjene koje predviđa Nacionalni kurikulum. Gospodin Šimunić predstavio je usklađivanje upisnih kvota sa zahtjevima tržišta rada na primjeru Zadarske županije te iskustva vezana uz planiranje upisa učenika i praćenje nakon završetka obrazovanja. Usvojen je Okvirni program rada NVRLJP-a za 2018. godinu, a Nacrt Preporuka NVRLJP-a za strateški razvoj priznavanja i vrednovanja prethodnog učenja i Nacrt Pravilnika o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja usvojit će se elektroničkim glasovanjem. Zbog nedostatka vremena, Preporuke za primjenu HKO-a u reformi strukovnog obrazovanja raspravit će se na sljedećoj sjednici.

Sljedeća sjednica planirana je u travnju 2018. godine.

 

Dokumenti