21. studenoga 2018.
Održan okrugli stol Poduzetnik – jedan od ključnih čimbenika razvoja strukovnog obrazovanja
U Zagrebu je 21. studenoga 2018. održan okrugli stol Poduzetnik – jedan od ključnih čimbenika razvoja strukovnog obrazovanja u organizaciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala (NVRLJP), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Okrugli stol otvorila je predsjednica NVRLJP-a prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, koja je istaknula važnost usklađivanja strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada te postizanja suglasja između svih dionika uključenih u ovaj proces. Gđa Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga HUP-a - Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i Udruge poslodavaca u obrazovanju, pozdravila je sudionike okruglog stola u ime HUP-a.

Kao povod za raspravu sudionicima su prezentirani rezultati istraživanja o učenju temeljenom na radu/učeničkoj praksi koje je provedeno putem ankete na uzorku poslodavaca u Republici Hrvatskoj.

U raspravi okruglog stola sudjelovali su panelisti g. Vlado Prskalo,  pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, doc. dr. sc. Mislav Balković, predsjednik HUP - Udruge poslodavaca u obrazovanju i dekan Visokog učilišta Algebra, g. Davor Pleško, majstor strojobravar,  predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, g. Mirko Habijanec, predsjednik HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva, predsjednik Uprave Radnik d.d. i g. Boris Antunović, član Izvršnog odbora HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Panelisti su se tijekom rasprave osvrnuli na aktualne reforme u strukovnom obrazovanju, ključnu ulogu kvalitetnog praktičnog rada u pripremi učenika za tržište rada te raspravili mogućnosti poboljšanja sustava cjeloživotnog učenja kroz partnerski odnos obrazovnih institucija i poslodavaca s naglaskom na očekivanja gospodarstva od obrazovnog sustava, izradu kvalitetnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija suradnjom svih dionika te na utjecaj poduzetnika na kvalitetu obrazovanja odraslih.