27. srpnja 2018.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u

Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Slijedom Odluke Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 20. travnja 2016. godine, rasprava koje je provelo Povjerenstvo za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i opsežne javne rasprave, Hrvatski sabor 6. srpnja 2018. godine izglasao je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Zakon je stupio na snagu 26. srpnja 2018. godine.

Navedenim zakonom uređuju se pitanja vezana uz pridruživanje vrsta kvalifikacija razinama HKO-a te povezivanje razina HKO-a s razinama Europskoga kvalifikacijskog okvira i s Kvalifikacijskim okvirom Europskog prostora visokog obrazovanja. Nadalje, dodatno se uređuju pitanja vezana uz rad Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala i sektorskih vijeća te se jasnije uređuje uspostava sustava priznavanja i vrednovanja prethodnog učenja. Također, uređuje se i postupak upisa standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u Registar HKO-a kada je riječ o reguliranim profesijama.

Tekst Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru dostupan je ovdje, a pročišćeni tekst Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru nalazi se u prilogu.