3. veljače 2022.
Metodologija za izradu programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija, djelomičnih kvalifikacija i cjelovitih kvalifikacija financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja

U skladu sa zakonskom obvezom izrade metodologije iz članka 12. stavaka 10. Zakona o obrazovanju odraslih (NN 144/21), te skorim financiranjem programa formalnog obrazovanja putem vaučera prema Nacionalnom planu opravaka,  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je Metodologiju za izradu programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija, djelomičnih kvalifikacija i cjelovitih kvalifikacija financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja.

Metodologija izrade programa obrazovanja odraslih u skladu je sa Zakonom o obrazovanju odraslih (članak 17., stavak 6.) prema kojem se programi formalnog obrazovanja odraslih za stjecanje kompetencija potrebnih za rad, a financirani putem vaučera iz europskih strukturnih fondova te mehanizma za oporavak i otpornost, temelje na poveznici sa standardom zanimanja (ili skupom kompetencija) i standardom kvalifikacije (ili skupom ishoda učenja) iz Registra HKO-a.

Metodologiju možete preuzeti ovdje.

Obrazac za izradu programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija, djelomičnih kvalifikacija i cjelovitih kvalifikacija financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja možete preuzeti ovdje.

Kao dodatnu podršku sustavu provedbe vaučera Agencija je izradila i objavila primjere programa obrazovanja odraslih u skladu sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (NN 22/13, 41/16, 64/18, 47/20, 20/21) i Zakonom o obrazovanju odraslih. Ustanove za obrazovanje odraslih mogu preuzimati objavljene programe, slati ih na stručno mišljenje u Agenciju te nakon dobivenog pozitivnog stručnog mišljenja pokretati postupak ishođenja odobrenja za izvođenje programa kako je propisano Zakonom o obrazovanju odraslih.