07. srpnja 2020.
Sjednice sektorskih vijeća u svibnju i lipnju 2020.
Tijekom svibnja i lipnja 2020. održano je jedanaest sjednica sektorskih vijeća.

Održane su sljedeće sjednice:

• Druga (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća XI. Promet i logistika u drugom mandatu, završena 12. svibnja 2020.
• Treća (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća IX. Ekonomija i trgovina u drugom mandatu, završena 14. svibnja 2020.
• Peta (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća XXI. Odgoj, obrazovanje i sport, završena 18. svibnja 2020.
• Sedma (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća VII. Elektrotehnika i računarstvo, završena 29. svibnja 2020.
• Druga (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća X. Turizam i ugostiteljstvo, završena 29. svibnja 2020.
• Šesta (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža, završena 29. svibnja 2020.
• Druga (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća II. Šumarstvo i drvna tehnologija, završena 29. lipnja 2020.
• Osma (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća VII. Elektrotehnika i računarstvo, završena 30. lipnja 2020.
• Četvrta (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća IX. Ekonomija i trgovina u drugom mandatu, završena 30. lipnja 2020.
• Treća (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća X. Turizam i ugostiteljstvo, završena 30. lipnja 2020.
• Sedma (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća IV. Tekstil i koža, završena 30. lipnja 2020.
• Peta (elektronička) sjednica Sektorskog vijeća VIII. Graditeljstvo i geodezija, završena 30. lipnja 2020.

Na sjednicama su sektorska vijeća stručno vrednovala zahtjeve za upis standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO-a).

Sektorsko vijeće XI. Promet i logistika stručno je vrednovalo zahtjev za upis standarda kvalifikacije SK Tehničar za poštu i poštansku logistiku/Tehničarka za poštu i poštansku logistiku (strukovni dio standarda kvalifikacije) (predlagatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) u Registar HKO-a.

Sektorsko vijeće IX. Ekonomija i trgovina vrednovalo je zahtjev za upis standarda zanimanja Voditelj marketinga/Voditeljica marketinga (predlagatelja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli) u Registar HKO-a i zahtjev za upis standarda kvalifikacije Magistar financijsko-računovodstvene forenzike/Magistra financijsko-računovodstvene forenzike (predlagatelja Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu) u Registar HKO-a. Ujedno, provedeno je i vrednovanje dorađenog zahtjeva za upis standarda zanimanja Logistički operater/Logistička operaterka (predlagatelja Komercijalno-trgovačke škole u Splitu) u Registar HKO-a u suradnji sa Sektorskim vijećem XI. Promet i logistika.

Sektorsko vijeće XXI. Odgoj, obrazovanje i sport vrednovalo je zahtjev za upis standarda zanimanja Ravnatelj odgojno-obrazovne ustanove/Ravnateljica odgojno-obrazovne ustanove (predlagatelja Ministarstva znanosti i obrazovanja) u Registar HKO-a.

Sektorsko vijeće VII. Elektrotehnika i računarstvo vrednovalo je zahtjeve za upis standarda zanimanja Stručnjak za razvoj računalnih igara/Stručnjakinja za razvoj računalnih igara, Stručnjak za Internet stvari/Stručnjakinja za Internet stvari (predlagatelja Visoko učilište Algebra) te, u suradnji sa Sektorskim vijećem VI. Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, zahtjeve za upis standarda zanimanja Tehničar za mehatroniku/Tehničarka za mehatroniku (predlagatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) i Inženjer mehatronike/Inženjerka mehatronike (predlagatelja Veleučilišta u Bjelovaru) u Registar HKO-a.

Sektorsko vijeće X. Turizam i ugostiteljstvo vrednovalo je zahtjeve za upis standarda zanimanja, Gastroturistički tehničar/Gastroturistička tehničarka, Sommelier/Sommelierka, Hotelijersko turistički službenik/Hotelijersko turistička službenica, Sobar/Sobarica, Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica, Slastičar/Slastičarka (predlagatelja HR Centra) u Registar HKO-a te, u suradnji sa Sektorskim vijećem XII. Zdravstvo i Sektorskim vijećem IX. Ekonomija i trgovina, zahtjev za upis standarda zanimanja Voditelj u zdravstvenom turizmu/Voditeljica u zdravstvenom turizmu (predlagatelja Učilišta Ambitio – ustanove za obrazovanje odraslih) u Registar HKO-a.

Sektorsko vijeće IV. Tekstil i koža vrednovalo je zahtjeve za upis standarda zanimanja Inženjer tekstilno-kemijske tehnologije/Inženjerka tekstilno-kemijske tehnologije, Tehnolog u proizvodnoj liniji/Tehnologinja u proizvodnoj liniji, Konstruktor odjeće/Konstruktorica odjeće, Tekstilni i modni dizajner/Tekstilna i modna dizajnerica, Industrijski dizajner tekstila i odjeće/Industrijska dizajnerica tekstila i odjeće, Tehnolog u proizvodnji tekstila/Tehnologinja u proizvodnji tekstila, Glavni tehnolog u proizvodnji odjeće/Glavna tehnologinja u proizvodnji odjeće (predlagatelja Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) u Registar HKO-a.
Ujedno, provedeno je i vrednovanje dorađenog zahtjeva za upis standarda zanimanja Inženjer tekstilno-kemijske tehnologije/Inženjerka tekstilno-kemijske tehnologije (predlagatelja Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) u Registar HKO-a.

Sektorsko vijeće II. Šumarstvo i drvna tehnologija stručno je vrednovalo zahtjev za upis standarda kvalifikacije SK Drvodjeljski tehničar dizajner/Drvodjeljska tehničarka dizajnerica (strukovni dio standarda kvalifikacije) (predlagatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) u Registar HKO-a. Sektorsko vijeće VIII. Graditeljstvo i geodezija stručno je vrednovalo zahtjev za upis standarda kvalifikacije SK Klesarski tehničar/Klesarska tehničarka (strukovni dio standarda kvalifikacije) (predlagatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) u Registar HKO-a i zahtjev za upis standarda zanimanja Tehničar geodezije i geoinformatike/Tehničarka geodezije i geoinformatike (predlagatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih) u Registar HKO-a.

Stručno vrednovanje prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija temeljna je zadaća sektorskih vijeća sukladno Zakonu o HKO-u te ključan korak u donošenju standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, kao podloge za razvoj kvalitetnih i relevantnih obrazovnih i studijskih programa.
Organizacija sjednica omogućena je u okviru provedbe projekta Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu Sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.