-
Predstavnicima delegacije Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije predstavljen HKO
Ministarstvo znanosti i obrazovanja ugostilo je od 4. do 6. prosinca 2017. godine delegaciju Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije u sklopu studijskog posjeta organiziranog u okviru projekta „Europski kvalifikacijski okvir – Nacionalna koordinacijska točka 2017“.

Članovi delegacije izrazili su interes za upoznavanjem s razvojem Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i svih relevantnih dionika u razvoju, uspostavi i primjeni nacionalnog kvalifikacijskog okvira.

U skladu s iskazanim interesom, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, visokih učilišta i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca predstavili su delegaciji sustav Hrvatskog kvalifikacijskog okvira odnosno vlastita iskustva u razvoju i primjeni istog.

Delegacija je svoj boravak u Zagrebu započela sudjelovanjem na konferenciji Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala  - Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO): prilika za kvalitetnu provedbu cjelovite reforme obrazovanja.

Drugog dana posjete delegaciji Republike predstavljen je zakonodavni i institucionalni okvir za razvoj i provedbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, ali i primjena HKO-a u strukovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih. Predstavljena je i uloga Agencije za znanost i visoko obrazovanje u osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju kroz primjenu HKO-a te uloga Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u primjeni HKO-a.

Tijekom zadnjeg dana posjete delegacija je posjetila Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu gdje im je predstavljen informacijski sustav Registra  HKO-a, a predsjednik jednog sektorskog vijeća koji u sektorskom vijeću predstavlja Hrvatsku udrugu poslodavaca osvrnuo se na važnost sudjelovanja poslodavaca u radu sektorskih vijeća kao jednog od ključnih tijela provedbe HKO-a kojem je jedan od ciljeva poboljšanje relevantnosti obrazovnog sustava u odnosu na potrebe tržišta rada.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava delegaciju su dočekale predstavnice Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koje su im predstavile ulogu Ministarstva u primjeni HKO-a. Studijski posjet zaključen je predstavljanjem Ankete standarda zanimanja kao ključnog alata u izradi standarda zanimanja koju je delegaciji prezentirala predstavnica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Tijekom studijskog posjeta utvrđene su brojne sličnosti u obrazovnim sustavima dviju zemalja što će olakšati komparativnu analizu potrebnu za primjenu stečenih iskustava.