08. lipnja 2017.
Održana 21. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
Dana 8. lipnja 2017. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 21. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala (NVRLJP-a).

Sjednica je održana prema sljedećem dnevnom redu:   

 1. Usvajanje dnevnog reda 21. sjednice
 2. Usvajanje zapisnika s 20. sjednice  
 3. Usvajanje zapisnika o elektroničkom glasovanju
 4. Obavijesti
 5. Zaključak o prihvaćanju ostavke na članstvo u NVRLJP-u doc. dr. sc. Roberta Kopala
 6. Predstavljanje projekta EU Skills and Jobs Explorer - dr.sc. Leo Mršić i mr.sc. Igor Kaluđer 
 7. Zaključci s radionice o priznavanju neformalnog i informalnog učenja
 8. Stav NVRLJP-a o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju 
 9.  Strukovno obrazovanje i osposobljavanje – ravnatelj ASOO-a Mile Živčić te članice Nacionalnog vijeća Danijela Žagar, Mirela Lekić i Stankica Vrban 
 10.  Konferencija u listopadu – Imenovanje organizacijskog odbora  
 11. Razno

Dr. sc. Leo Mršić, direktor IN2data d.o.o., profesor na Visokoj školi financija i prava Effectus Zagreb te na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo Algebra Zagreb, predstavio je članovima NVRLJP-a projekt EU Skills and Jobs Explorer. Tim Visokog Učilišta Algebra i tvrtke IN2data pobijedio je u konkurenciji 22 države na prvom Big Data Hackathonu, natjecanju čije je pokretanje inicirao EUROSTAT u suradnji s Europskom komisijom. Hrvatski se tim natjecao u rješavanju problemskog zadatka s područja obrazovanja, cjeloživotnog učenja, tržišta rada i zapošljivosti. Mr. sc. Ana Tecilazić Goršić ukratko je prezentirala zaključke radionice o priznavanju i vrednovanju neformalnog i informalnog učenja održane istoga dana te izvijestila da se nastavak rasprave i drugi dio radionice planira održati sljedeći tjedan.

Prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća, podsjetila je članove NVRLJP-a na javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koja traje do 21. lipnja. Dogovoreno je zajedničko očitovanje NVRLJP-a koje će se prikupiti elektroničkim putem, objediniti te poslati na javnu raspravu. Sjednici je prisustvovao gospodin Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koji se osvrnuo na probleme u sustavu strukovnog obrazovanja u kontekstu Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Dogovoreno je da članovi NVRLJP-a elektroničkim putem prikupe preporuke za primjenu HKO-a u svrhu razvoja strukovnog obrazovanja koje će biti prezentirane na sljedećoj sjednici.

Sljedeća sjednica NVRLJP-a planirana je za 13. srpanj 2017. godine. 

Dokumenti