1.4.2023.
Donesena Odluka o utvrđivanju popisa pojedinačnih zanimanja prema NKZ10

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o utvrđivanju popisa pojedinačnih zanimanja prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja NKZ 10.

Nacionalna klasifikacija zanimanja, kao nacionalni standard službene statistike, osigurava jednoznačnu komunikaciju davatelja, nositelja i korisnika podataka, ponajprije u službenoj statistici Republike Hrvatske, a jednako tako u posredovanju pri zapošljavanju, u sustavu obrazovanja, u mirovinskom sustavu, u razvoju i upravljanju ljudskim potencijalima, u znanosti te ostalim istraživanjima (stavak 2. članka 2. Odluke).

Odlukom je utvrđen Popis pojedinačnih zanimanja prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja NKZ 10.

Pojedinačno zanimanje može se uvrstiti na navedeni Popis ako je upisan u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira kao standard zanimanja i ako je odobren od Radne skupine za razvoj i praćenje Nacionalne klasifikacije zanimanja NKZ 10.

Popis pojedinačnih zanimanja prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja NKZ 10 ažurirat će se jednom godišnje, a bit će dostupan i na Portalu tržišta rada – nacionalna klasifikacija zanimanja.