-
Održane radionice "Vrednovanje standarda: radionica za članove sektorskih vijeća uz rad u grupama"
U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2016. godine, u Hotelu International u Zagrebu održane su radionice o vrednovanju standarda zanimanja i standarda kvalifikacija namijenjene članovima dosad imenovanih osam sektorskih vijeća.

Cilj radionica bio je, predstaviti članovima sektorskih vijeća elemente vrednovanja standarda zanimanja i standarda kvalifikacija što su imali prilike na temelju konkretnih prijedloga standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, liste kriterija za vrednovanje prijedloga standarda zanimanja i popisa elemenata za vrednovanje prijedloga standarda kvalifikacija, objasniti i približiti članovima sektorskih vijeća proces vrednovanja standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, kao jedne od temeljnih zadaća sektorskih vijeća.
 
U prvome dijelu radionice sudionicima je predstavljen postupak vrednovanja standarda zanimanja koristeći se popisom kriterija za vrednovanje standarda zanimanja. U drugome dijelu radionice sudionicima su predstavljeni postupci vrednovanja standarda kvalifikacija, pri čemu je kao temelj korišten popis elemenata za vrednovanje standarda kvalifikacija, a poseban naglasak stavljen na postupak vrednovanja skupova ishoda učenja.
 
Na temelju predstavljenih elemenata za vrednovanje, članovi sektorskih vijeća radeći u grupama vrednovali su prijedloge standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, pri čemu su kao primjeri dani prijedlozi standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za ova zanimanja: Prehrambeni tehničar/Prehrambena tehničarka, Drvodjeljski tehničar dizajner/Drvodjeljska tehničarka dizajnerica, Tehničar za računalstvo/Tehničarka za računalstvo, Strojarski računalni tehničar/Strojarska računalna tehničarka, Prodavač/Prodavačica, Hotelijersko-turistički tehničar/Hotelijersko-turistička tehničarka i Tehničar cestovnog prometa/Tehničarka cestovnog prometa, izrađeni u sklopu IPA projekta Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, čiji je nositelj bila Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
 
U grupnom radu sudjelovali su i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koji su ujedno i članovi sektorskih vijeća, pružajući potporu sektorskim vijećima i usmjeravajući njihov rad.
 
Održavanje radionica omogućeno je u sklopu provedbe projekta Potpora radu HKO sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a (sufinanciranog iz ESF-a), kojem je jedan od ciljeva potpora uspostavi i djelovanju sektorskih vijeća.